Nutritionistii recomanda evitarea consumului de zahar, din cauza efectelor nocive recunoscute si a prezentei excesive in dieta moderna

Zaharul adaugat in produse este principalul declansator de boli cronice in societatea de azi. De la obezitate la boli de inima si diabet, consumul excesiv de zahar este o cauza principala a declansarii bolilor cu impact devastator asupra organismului uman.

Evitarea zaharului si alegerea unei diete sanatoase este intotdeauna o alegere benefica sanatatii intregului organism, deoarece:

1. Cantitatile mari de fructoza dauneaza grav ficatului
Singurul organ care este capabil sa metabolizeze fructoza este ficatul. In momentul in care acesta este suprasolicitat pentru a metaboliza cantitati uriase dintr-o singura substanta, apar dereglari la nivelul intregului sistem. De asemenea, exista riscul depozitarii unei cantitati mari de grasime la nivelul acestui organ, cauzand steatoza hepatica.

2. Zaharul nu contine minerale sau vitamine, ci doar “calorii goale”
Produsele de patiserie, sucurile carbogazoase si dulciurile contin foarte putini nutrienti esentiali, lucru care duce la deficiente serioase si la imposibilitatea de a asigura elementele esentiale unei dezvoltari normale.

3. Zaharul modifica nivelul normal de colesterol si trigliceride
Cantitatile exagerate de zahar cresc nivelul trigliceridelor din sange, al colesterolului, al glucozei, al insulinei, crescand in acelasi timp depozitele de grasime din abdomen.

4. Zaharul poate cauza insulino-rezistenta – principala cauza a obezitatii si a diabetului zaharat de tip II

5. Zaharul intarzie aparitia senzatiei de satietate – lucru care poate determina ingestia unei cantitati foarte mari de hrana, cu consecinte evidente asupra unui regim de viata sanatos.

6. Zaharul provoaca dependenta – datorita eliberarii de dopamina din creier, abuzul de zahar provoaca o senzatie de placere. Procesul prin care oamenii devin dependenti de zahar este similar cu cel al dependentei de cocaina.